Ik ben bij KK AV Ohrid terechtgekomen via voormalig Donar en Nederlands team speler Stefan Mladenovic. Ik heb het genoegen gehad hem een aantal jaren training te mogen geven. Aan Stefan zijn ontwikkeling heb ik een klein steentje mogen bijdragen sinds hij een Mini was en begon mee te trainen met het eerste Aspiranten team van Celeritas-Donar dat ik destijds trainde en coachte.
Uiteraard ben ik heel erg trots op hem dat hij de uitdaging is aangegaan om in Macedonië te gaan spelen en nu een erg belangrijke rol als startende point guard voor het team vervult.
De hoofdcoach van KK AV Ohrid is Petar Čočoroski. Hij wordt bijgestaan en geadviseerd door coach Borislav “Bora” Džaković. Coach Džaković is in de Balkan een begrip in het basketbal. De inmiddels bejaarde coach, die helaas met gezondheidsproblemen kampt, stond onder andere aan het roer bij clubs als Partizan Belgrado en Crvena Zvezda (Rode Ster) Belgrado. Met beide clubs behaalde hij eind vorige eeuw kampioenschappen.
Coach Džaković heeft de moeite genomen om mij intensief te begeleiden tijdens mijn stage waar ik hem uitermate dankbaar voor ben. Hij moest wel een beetje lachen toen ik hem vertelde dat we bij de Groene Uilen maar drie keer per week trainen. Dat gaat er in Servië en andere Balkanlanden heel anders aan toe, waar zelfs op het derde niveau twee keer per dag wordt getraind.
Zevendaagse Microcyclus
Dag | Intensiteit | Ochtend | Middag |
Maandag | Hoog | Techniek Schieten Specifieke positiestraining | Conditie Eerste info over tegenstander – Welke spelers – Wie speelt mogelijk tegen wie |
Dinsdag | Normaal | Techniek Schieten Specifieke positiestraining | 100% Defense |
Woensdag | Hoog | Techniek Schieten Specifieke positiestraining | 100% Offense |
Donderdag | Normaal | Techniek Schieten Specifieke positiestraining | Specifieke 50% offense/ 50% defense |
Vrijdag | Laag | Techniek Schieten Specifieke positiestraining | Herhaling van offense Uitgebreide analyse over tegenstander – Wie kan er goed passen/ schieten/ penetreren/ inside |
Elke training wordt er gerend, gepasst en gerent en gepasst. In deze respectievelijke volgorde.
Alle cuts hebben hoeken. Er wordt nooit in een rechte of gebogen lijn gesneden. Coach Džaković benadrukt dat spelers altijd hun handen moeten laten zien.
Bij alles dat fout gaat legt hij het stil en normeert hij. Hij benadrukt dat je altijd moet corrigeren tijdens trainingen. Spelers moeten leren van situaties en van elkaar. Een individuele correctie is geen aanval op een speler maar een poging om hem en de rest van de spelersgroep te helpen.
Ook wordt er veel op communicatie gecoacht. Coach Džaković geeft aan dat de verdediging 30% sterker wordt van slechts een aantal woorden: help, mine, rebound, etc.
Bij de techniek- en schottrainingen in de ochtend wordt de groep opgesplits in tweeën. De guards en small forwards in één groep, de power forwards en centers in de andere. Op beide groepen staan trainers.
Conditioning Drills
Het team van KK AV Ohrid heeft een verdedigende filosofie. Ze verdedigen continue met pressie op de ballhandler. Ze trappen zodra de mogelijkheid zich toedient. Hiervoor hebben ze vaste afspraken. Dit specificeer ik later in dit verslag.
Hieronder volgen de drills die coach Borislav Džaković voor me heeft uitgetekend.
Sprints and Slides #1
- Up-court: Slides
- Diagonaal: Sprinten
- Lateraal: Joggen
- Herhalingen: 10 per speler
Deze conditioning drill (en andere) wordt meestal op maandag gedaan. Alles wordt op 100% gedaan behalve het laatste laterale deel, die langzaam joggend wordt gedaan waarna de terugweg weer 100% wordt gedaan.
Sprints and Slides #2
- Diagonaal: Sprinten
- Lateraal: Joggen
- Herhalingen: 10 per speler
Bij deze conditioning drill worden de diagonale lijnen op 100% gedaan. De laterale lijnen worden gejogd.
Pass and Sprint
Bij deze drill kunnen verschillende pass-vormen worden getraind. Chest-passes, eenhandige-passes (rechtshandig en linkshandig), vanuit een dribbelstart, etc.
Na de pass sprint de speler hard naar de hoek, maakt een close-out en sluit met slides weer achteraan in de rij.
Coach Džaković normeert continue op fundamentals, dus ook op het laten zien van handen en het vangen van de bal.
Jump and Run
Bij deze drill wordt ook het springen getraind. Spelers maken en snelle beweging naar het bord, springen en tikken hem zo hoog mogelijk aan. Daarna sprinten ze zo snel als ze kunnen naar de overkant, waarna ze vervolgens in het andere rijtje aansluiten.
Een alternatief op deze drill is het na elkaar tippen met een bal.
- Herhalingen: 20 per speler
Footwork
De onderstaande oefening wordt gebruikt om het voetenwerk voor slides te bevorderen, maar ook om het reactievermogen en explosiviteit te trainen.
De spelersgroep wordt in tweeën opgedeeld. De eerste helft van de groep staat naast elkaar en de spelers maken allemaal twee keer twee slides achteruit. Na elke serie slides lopen ze in twee of drie stappen naar voren waarna ze de sequentie slides herhalen.
Zodra de coach een signaal geeft (bijvoorbeeld door op zijn fluit te blazen) springen de spelers twee keer omhoog waarna ze zo hard als ze kunnen naar de middenlijn sprinten. Hierna joggen ze rustig terug en herhalen ze de oefening.
Na drie herhalingen van bovenstaande oefening wisselt de groep en is de andere helft aan de beurt.
Bij de intensieve trainingen wordt ook veel aan specifiek voetenwerk gedaan.
Bij deze oefening wordt de spelersgroep in tweeën opgedeeld. Beide groepen voeren de oefening om en om vijf keer uit. Spelers beginnen naast elkaar op de zijlijn en voeren de volgende sequentie uit:
- 10 seconden voor en achteruit springen
- 10 seconden zijwaarts en terug springen
- 10 seconden op het rechter been zijwaarts en terug springen
- 10 seconden op het linker been zijwaarts en terug springen
- 10 seconden met beide benen om en om springen
- 5 keer op en neer naar het midden van het veld sprinten en de laatste keer langzaam terug
Passing Drills
Na een aantal minuten roteren de spelers van positie door. Nadat iedereen op een van de twee posities heeft gestaan wordt de drill in tegenovergestelde richting uitgevoerd.
Bij de onderstaande drill is het van belang dat er goed op fundamentals wordt gelet en dat er wordt gecorrigeerd wanneer spelers het fout doen. Vangen met rechts, pivoteren met links en andersom. Ook deze drill wordt in twee richtingen uitgevoerd.
Bij de onderstaande drill wordt er telkens naar de tweede man gepasst en volgt de passer de bal. Bij de laatste pass snijdt de topspeler in en finisht met een lay-up.
De volgende drill is een drive and kick drill waarbij het tempo heel hoog ligt. Met de penetratie moet de basket worden aangevallen en op de eerste dribbel een eenhandige kick-out pass worden gegeven. De spot-up schutter moet het schot in ritme nemen.
De fundamentals waaraan vooral aandacht moet worden gegeven zijn de jumpstop, de shotfake, de dribbelstart en de pass. Het schot moet snel worden genomen.
Fastbreak Drills
Het doel van onderstaande drill is o.a. om spelers hun conditie te verbeteren. Dit is één van de drills die op woensdagmiddag in de microcyclus past.
Defense Drills
Onderstaande drill is zowel een conditioning drill als een verdedigende drill. Heen wordt er een big-man, little-man gelopen, waarna er terug een zig-zag één tegen één wordt gespeeld. De één tegen één wordt direct op 100% intensiteit gedaan.
De volgende drill leert spelers hun positie aan te passen afhankelijk van de beweging van de bal. Bij de skip-pass maakt de verdedigende speler een close-out waarbij hij de aanvallende speler naar de baseline moet sturen. Hij moet het midden koste wat kost dichthouden.
De drill begint nadat de verdedigende speler de bal aan de aanvallende speler heeft gegeven.
Helpside
Deze drill bevordert het reageren op de penetratie. De helpside verdediger maakt een snelle stap richting de balhandler die daarna de bal naar de weakside passt. De verdediger sprint op de pass direct terug naar de helplijn.
De drill herhaalt zich een paar keer op beide kanten. Bij de laatste keer, op signaal van de coach, wordt er één tegen één gespeeld waarna er geroteerd wordt.
Er wordt gecoacht op explosiviteit en op communicatie.
Jump to the Ball and Trap
Na de eerste pass wordt er één tegen één gespeeld. De bal mag alleen via de coach worden geswingt. De ballhandler moet door de ballside verdediger richting de baseline worden gestuurd.
De nadruk bij deze drill ligt op de helpside verdediging, oftewel de jump to the ball, de trap en de close-out. De coach creeërt een hoek voor de game-like release.
Three on Three Helpside
Ook in de onderstaande drill worden dezelfde verdedigende fundamentals getraind als in de bovenstaande drill. Daarnaast ligt er nadruk op het roteren en wordt er ook veel gecoacht op communiceren. Bij een penetratie door het midden moet er vanaf de helpside worden gejojood.
Transition Defense
Spelers in het veld beginnen met een lay-up. Zodra de lay-up poging wordt geïnitieerd starten de spelers in de hoeken en volgt de speler die de lay-up maakte als chase-down defender. Deze drill kan ook als conditioning drill worden gebruikt.
Trapping
Coach Džaković leert zijn spelers te trappen door hen in bepaalde gebieden op het veld alerter te laten zijn om bepaalde acties sneller te kunnen maken. Hij noemt deze gebieden de yellow – en red zones.
In de yellow zone moeten spelers heel alert zijn. Wanneer de ballhandler zich in de yellow zone bevindt moeten ze klaar zijn om te trappen.
In de red zone moeten spelers direct tot trappen overgaan zodra de ballhandler erin dribbelt.
Bij een trap moeten de overige spelers de passlijnen verdedigen/ wegnemen. Dit zijn de diagonale, verticale en laterale passes richting de basket. Bij een trap moeten er geen poginen worden ondernomen om de bal te stelen, maar moeten spelers de ballhandler dusdanig onder druk zetten dat hij een slechte/ geforceerde pass geeft.
KK AV Ohrid Filosofie
Offense
Er worden bij KK AV Ohrid geen specifieke setplays gespeeld, maar situaties gecreëerd waaruit een voordeel kan ontstaan. De reden hiervoor is dat het team een viertal ervaren spelers heeft met daarnaast een aantal minder ervaren spelers en jeugdspelers.
Wel worden er plays gespeeld ter bevordering van de pick and roll, zoals de HORNS. Na een set-up lezen ze de verdedigende keuzes van de tegenstander, spacing en rotaties, waarop ze hun aanvallende acties en cuts baseren.
Defense
In de verdediging laten ze op de linkerkant van het veld geen pick and rolls toe. Ze icen (blue) de pogingen daartoe. Aan de rechterkant van het veld laten ze dit wel toe. De reden is te raden; spelers zijn meestal minder vaardig op hun linker- dan op hun rechterhand.
Een pick and roll op de rechterkant van het veld verdedigen ze met een hard hedge.
Zo nu en dan spelen ze een 1-3-1 zone. In de oefenwedstrijd die ik heb gezien deden ze dit in het vierde kwart. Wanneer ze dit spelen trappen ze hard wanneer de bal in één van de hoeken is. Hieronder heb ik de verdedigende rotaties uitgewerkt.